Πρόσληψη σε νέα Δουλειά – Το μυστικό επιτυχίας

2b577a7Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, οι πρώτες εντυπώσεις παίζουν τον κρισιμότερο ρόλο κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων και στη διαδικασία πρόσληψης ενός υποψηφίου. Η ψυχολογος θα επιβεβαιώσει τα δεδομένα που έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Οι πρώτες εντυπώσεις είναι προφανώς σημαντικές σε πολλές περιστάσεις της κοινωνικής, επαγγελματικής και προσωπικής μας ζωής. Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, ο υποψήφιος αναπόφευκτα σχηματίζει διάφορες συναισθηματικές εντυπώσεις σχετικά με την εταιρεία κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, σχετικά με τους εργαζόμενους, την κουλτούρα, τις αξίες κ.α. Αυτές οι εντυπώσεις έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον υποψήφιο, ο οποίος με βάση αυτές τις συναισθηματικές εντυπώσεις είτε θα δεχτεί την προσφορά εργασίας, είτε θα την αρνηθεί και θα συνεχίσει την αναζήτηση.

Σύμφωνα με την έρευνα το 80% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει μια προσωπική σύνδεση με τον υπεύθυνο πρόσληψης και σχεδόν 80% δήλωσε ότι θα δεχόταν μια προσφορά εργασίας έναντι κάποιας άλλης, με βάση στη σχέση που διαμορφώνεται κατά τη διαδικασία της συνέντευξης.

Σε συνέχεια αυτής της έρευνας, το 53% των εργαζομένων με κορυφαίες επιδόσεις δήλωσαν απογοητευμένοι από την έλλειψη προσωπικών αλληλεπιδράσεων στο χώρο εργασίας, με αποτέλεσμα το 50% από αυτούς να δηλώνουν ότι θα εγκατέλειπαν την εργασίας τους εξαιτίας αυτής της έλλειψης διαπροσωπικών σχέσων με τους συναδέλφους τους.

Στο ίδιο πνεύμα, τα 2/3 των εργαζομένων με κορυφαίες επιδόσεις έχουν παραμείνει στις θέσεις εργασίας τους, που είναι κατά τα άλλα μη ικανοποιητική, λόγω της δύναμης και της θετικότητας που απολαμβάνουν από τις συναισθηματικές σχέσεις με τους συναδέλφους τους.

Η τρέχουσα κατάσταση της αγοράς εργασίας, ενδυναμώνει τους δυνητικούς εργαζόμενους να είναι επιλεκτικοί όσον αφορά το επόμενο βήμα στην καριέρα τους. Αντίστοιχα, τα στοιχεία της μελέτης επιβεβαιώνουν ότι οι υποψήφιοι δίνουν προτεραιότητα στις προσωπικές συνδέσεις κατά τη λήψη της τελικής απόφασης για το που να εργαστούν.

Τα στοιχεία από την έρευνα της εταιρείας Mattersight αποδεικνύουν ότι η προτεραιότητα που δίνουν οι εργαζόμενοι στο χώρο εργασίας στη δημιουργία συναισθηματικών συνδέσεων, εκτείνεται πέρα από την πρόσληψη και στη συνολική ικανοποίηση με την τρέχουσα εργασία τους.

Αναλυτικότερα, το 43% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι παραιτήθηκαν από μια εταιρεία διότι δεν μπορούσαν να εργαστούν αποτελεσματικά με τους συναδέλφους τους, ενώ το 53% των εργαζομένων με κορυφαίες αποδόσεις δήλωσαν απογοητευμένοι από την έλλειψη των προσωπικών αλληλεπιδράσεων στο χώρο εργασίας με αποτέλεσμα το 1/3 των εργαζομένων να έχουν ξεκινήσει την αναζήτηση μια νέα θέσης εργασίας.

Οι λεγόμενοι «millennials» είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο να εγκαταλείψουν μια θέση εργασίας λόγω της κουλτούρας μιας εταιρείας. Δηλώνουν ότι θα ήταν πιο παραγωγικοί και ικανοποιημένοι αν οι γύρω τους ήταν σε θέση να κατανοήσουν την ανάγκη τους για επικοινωνία και συνεργασία.

Τα δεδομένα της έρευνας αποδεικνύουν το εξής: από το 60% που έχουν περάσει από μια αξιολόγηση, πάνω από τα ¾ των εργαζομένων πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα χρησιμοποιήθηκαν για να δημιουργήσουν μια καλύτερη εμπειρία των εργαζομένων.

Συμπέρασμα: η συνοχή της προσωπικότητας παίζει πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στο χώρο εργασίας.