Προσφορές για κράνος για μηχανή – τι πρέπει να γνωρίζεις

Τι πρέπει να προσέξουμε στα κράνη

Προδιαγραφές
Το κράνος που θα επιλέξουμε πρέπει να πληρεί τις ισχύουσες προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης έτσι ώστε να παρέχει προστασία. Οι προδιαγραφές αυτές έχουν τους κωδικούς ECE 22-03, 22-04 και 22-05 (η πιο πρόσφατη). Αποδεικνύονται από την ετικέτα που πρέπει να έχει κάθε κράνος (συνήθως στο λουράκι) με τον κωδικό της χώρας που το έλεγξε και πιστοποίησε τις προδιαγραφές του. Αυτός ο κωδικός έχει τη μορφή Ε#, μέσα σε ένα κυκλικό πλαίσιο, όπου # είναι ο αριθμός της χώρας (για παράδειγμα είναι η Ιταλία).
Κάθε άλλο κράνος είναι ακατάλληλο και επικίνδυνο.

Μέγεθος
Πρέπει να επιλέξουμε ένα κράνος στο σωστό μέγεθος και με σχήμα που ταιριάζει στο κεφάλι μας. Δεν είναι όλα τα κράνη κατάλληλα για όλα τα κεφάλια. Το σωστό κράνος πρέπει να εφαρμόζει στο κεφάλι χωρίς να προκαλεί δυσφορία αλλά και χωρίς να έχει τα περιθώρια να κινείται ανεξάρτητα από το κεφάλι. Το λάθος μέγεθος ή σχήμα κράνους μπορεί να δημιουργεί περισσότερους κινδύνους από όσους αποτρέπει.

Ληγμένο κράνος
Τα κράνη χωρίζονται σε δύο κατηγορίες με βάση τα υλικά κατασκευής τους. Οι κατηγορίες είναι αυτά που το υλικό τους έχει ημερομηνία λήξης και σ’ αυτά που δεν έχει (συνήθως ακριβότερα). Προσέχουμε λοιπόν το κράνος μας να μην είναι ληγμένο αν έχουμε κράνος από την πρώτη ημερομηνία.

Δεμένο κράνος
Φοράμε το κράνος πάντα δεμένο. Ένα λυτό κράνος εκτός από αναποτελεσματικό μπορεί να γίνει και επικίνδυνο είτε αποσπώντας την προσοχή μας από την οδήγηση, λόγω μιας πιθανής του κίνησης από τον αέρα ή κάποια λακκούβα, είτε ασκώντας στο κεφάλι μας απρόβλεπτες δυνάμεις, εξαιτίας κάποιας μετακίνησης του κατά την σύγκρουση.

Καθαρίζουμε τη ζελατίνα
Η ζελατίνα πρέπει να είναι πάντα καθαρή, χωρίς γρατσουνιές και κατά προτίμηση αντιθαμβωτική. Μια βρώμικη, χαραγμένη ή θαμπωμένη ζελατίνα μας οδηγεί στο ατύχημα, ειδικά κατά τη νύχτα, μειώνοντας μας κατά πολύ την ικανότητα αντίληψης. Επίσης οι σκουρόχρωμες ζελατίνες είναι κίνδυνος – θάνατος για νυχτερινή οδήγηση.

Αλλάζουμε το κράνος μετά την πτώση
Όλα τα κράνη είναι μιας χρήσης. Μετά από οποιοδήποτε χτύπημα (είτε λόγω εμπλοκής σε ατύχημα, είτε επειδή έπεσαν από κάποιο ύψος) καθίστανται άχρηστα. Πρέπει να αντικαθίστανται χωρίς καθυστέρηση καθότι δεν παρέχουν πια καμία προστασία. Ακόμη και τα ακριβότερα κράνη αντέχουν μόνο ένα χτύπημα.

Προσοχή!
Σε περίπτωση που βρεθούμε σε κάποιο ατύχημα που εμπλέκεται μοτοσυκλετιστής δεν του βγάζουμε ποτέ το κράνος, ακόμη κι αν μας το ζητήσει ο ίδιος. Περιμένουμε το ασθενοφόρο του οποίου το προσωπικό είναι ειδικά εκπαιδευμένο για τέτοιες περιπτώσεις. Τα κράνη από τους τραυματίες δεν βγαίνουν με τη συνήθη μέθοδο, τραβώντας τα, αλλά κόβονται. Κάθε τι άλλο μπορεί να αποβεί μοιραίο και είναι σίγουρο ότι κανείς δεν θα ήθελε να σκοτώσει αυτόν που προσπάθησε να βοηθήσει.